SALES / SUPPORT : 844-261-1206 (Mon-Fri, 09:00-17:00 EST)

15 User Experience Problems Commonly Faced By Visitors

By Eva Barnes , Oct 17 2017
User Expreience Problems

Featured Image Source: Freepik.com

Websites and apps are perhaps the most important branding/promotional mediums for business in today’s world. On the other hand, they are the main product/service of platform firms, which are now taking over the economy. Suffice to say, no matter what kind of firm you have, websites play a vital role in for your business.

However, what if your website is actually what is driving away customers? If a site doesn’t provide a favorable user experience, then visitors are likely to abandon it faster than you can say ‘UX’. Check out these 30 eye-opening user experience stats inculcated in an infographic, to help you understand its importance.

Now let’s move on to more significant things… Below are 15 common UX problems which visitors usually come across, while exploring a new website. We have also provided you with possible solutions to these issues, along with examples showcasing their successful execution.

1. Content Filters

Problem: Users’ timelines or newsfeeds being cluttered with irrelevant, vulgar, bigoted and abusive content.

Solution: Provide users the option to easily mark and report any content that offends them or anything that doesn’t fit with the site’s regulations.

Examples: Pinterest, Airbnb, Facebook

2. Tagging Posts

Problem: It is hard for users to identify between or navigate through lots of different posts cluttered together.

Solution: Allow users to sort through and organize content by adding suitable keywords and creating relevant categories.

Examples: Behance, Flickr, Pinterest

3. Meticulous Forms

Problem: It is inconvenient, confusing and boring for users to fill lengthy and complicated forms, as a result of which they intentionally/unintentionally provide inaccurate and irrelevant data.

Solution: Break down the input process in more manageable steps, take out any irrelevant field and use a conversational tone to make forms user-friendly.

Examples: IFTTT, Tumblr, Virgin America

bad UX

4. Input Fields

Problem: Users hate having to refill a form because of one field where they entered data in the wrong format.

Solution: There can be two possible solutions to this; either they can provide examples/ guidelines/hints, or they can allow natural language inputs and forgiving formats, leaving the interpretation of the entered data to the system.

Examples: Facebook, Google Calendar, Twitter, Yelp

5. Feedback And Validation Errors

Problem: Having to go back to refill an entire form due to a slight error is very annoying and can cause users to abandon the whole thing.

Solution: Inspect and validate user input as it is entered, instead of bombarding users with validation errors, after they have submitted their answers. In other words, integrate Inline Validation in web forms.

Examples: Facebook, Gmail, EBay

6. Completeness Meters And Progress Bars

Problem: If the users don’t know how much or their current task is underway and how much still needs to be done, they won’t be motivated to complete it.

Solution: Provide users a visual representation of their progress, so they know how far/near they are from achieving a goal.

Examples: LinkedIn, Google+, edX

KPI UX

7. Action Context

Problem: Users aren’t motivated to take complete a particular task or take action, if they don’t know the significance of it.

Solution: Present statistics and statements to show context around a user’s actions because users like knowing the exact impact of their actions.

Examples: Quora, Spotify, Amazon, Booking.com

8. Smart Keyboard

Problem: It is a tedious and time consuming task to navigate through and then fill different fields.

Solution: Adding shortcuts and hotkeys can allow users to perform actions quickly instead of clicking on different fields and buttons.

Examples: Dropbox, Asana, Android Contacts

9. Drag-And-Drop

Problem: The process of uploading content is an unnecessary hassle which can easily be eliminated.

Solution: Adding or changing the placement of content and objects can be done much more quickly through direct manipulation.

Examples: Dropbox, Asana, Gmail

UX spending

Image Icons: Flaticon

10. Autocomplete And Default Values

Problem: Switching between the alphabetical and numerical keyboards, or entering data you’ve entered a dozen times before in a dozen paces, is a waste of valuable time and energy.

Solution: Setting default values, restricting the character format (keyboard type) and allowing prompts/suggestions based on previously entered data.

Examples: YouTube, Amazon

11. Lazy Sign Ups

Problem: Users don’t want to Sign-up for a website/service before browsing through it, to avoid receiving unnecessary notifications/newsletters.

Solution: Avoid ‘immediate immersion’ or making sign-up compulsory for users immediately after they land on the website. Let them explore an app/website before asking them to make a commitment.

Examples: Airbnb, Stack Overflow, Geni

12. Social Log In

Problem: Filling the traditional Sign-up forms require time and patience, while remembering the usernames and passwords takes extra effort.

Solution: Providing visitors the option of social sign-in methods (logging in through their social media accounts) can make it a lot easier for them.

Examples: Spotify, Pinterest

customer experience

13. Notifications

Problem: Not knowing about recent activity, updates or relevant actions, like being tagged in a new post, can cause confusion.

Solution: Highlight the latest activity through visual marking.

Example: Pinterest, Twitter,

14. Discoverable Controls

Problem: Avoid cluttering the page with unnecessary navigation and controls, or making particular actions completely inaccessible, even when needed.

Solution: Only display secondary controls when users reach relevant sections/content.

Example: Pinterest, Spotify, imgur, Medium

Related Article: The Ultimate Guide To Website Menus

15. Expandable Inputs

Problem: Not being able to focus on and easily view content due to an overflow of controls.

Solution: Design such controls/inputs that only expand when clicked on, so users don’t have to sacrifice the screen real estate.

Example: Facebook, Twitter, Quora, YouTube app

Share your thoughts on this article by commenting below!

About The Author

Eva is a marketing major with a keen interest in web design. She is also an explorer and loves to dig into web trends from mobile apps to visual communication and everything in between. Feel free to send her your web design queries or blog related feedback in the comments below.

Leave a Reply